• Melopee School

    195_Melopee
    • ©Maxime Delvaux
    • Melopee School

      In the harbour area a narrow stretch of land along a dock is freed from port activities. A very simple ‘chop stick’ urban plan is developed by O.M.A. in which green open pockets alternate with dense construction. In order to offer a notion of centrality to the linear plan, a public path is meant to cross the whole strip. The site for the school faces one green area at its south side, the dock on its west side, a square and a housing block on the north and the harbour road on the east. The requested program for the building, a combination of a primary school, an after school care centre, a nursery and sports facilities for both the school and its neighbourhood, is diverse and extensive. On top it requires a great deal of specific outside playgrounds. In order to counter the lack of space, deal with the inside-outside complexity of programs and allow for the public path to pass, the maximum building envelope is divided in two halves: one compact building housing all interior functions, and an outside space in which the playgrounds are stacked. In between both, and under a first level playground realized in glass tiles, the path crosses the volume.A galvanized steel skeleton unifies the two halves. On the side of the interior volume, the façades of the building are designed as a patchwork of opaque and translucent polycarbonate, glass, and aluminium louvres. The outside structure will be overgrown with vegetation climbing along a steel mesh, in which some large ‘windows’ are cut out.

      In the harbour area a narrow stretch of land along a dock is freed from port activities. A very simple ‘chop stick’ urban plan is developed by O.M.A. in which green open pockets alternate with …

    • ©XDGA
    • ©Maxime Delvaux
    • ©Maxime Delvaux
    • ©Maxime Delvaux
    • ©Maxime Delvaux
    • ©Maxime Delvaux
    • ©XDGA
    • ©XDGA
    • ©Maxime Delvaux
    • ©XDGA
    • ©Maxime Delvaux
    • ©Maxime Delvaux
    • ©XDGA
    • ©Maxime Delvaux
    • ©Maxime Delvaux
    • ©XDGA
    • ©Maxime Delvaux
    • ©Maxime Delvaux
    • ©Maxime Delvaux
    • ©XDGA
    • ©Maxime Delvaux
    • ©XDGA
    • ©Maxime Delvaux
    • 2015-2020195 Melopee School

      Competition / 1st prize, Built

      CityGhent

      ProgramSchool building with sports facilities

      Year2015-2020

      ProcedureCompetition / 1st prize

      StatusBuilt

      ClientSO Gent

      ArchitectsXDGA