• Ostend_Social Housing Quarter

    Ostend Social Housing Quarter
    • 242_Ostend_social_housing_square
    • Ostend_Social Housing Quarter

      The existing social housing estate, called “New City”, has all the qualities of a typical modernist project: large, green open spaces around high-rise buildings containing apartments with great views, lots of daylight, and rather big terraces.
      The existing architecture of ‘New City,” however, also exhibits the problematic sides of a typical modernist project: a green space without differentiation nor character, a weak link with the surrounding neighborhoods, a limited amount of housing typologies, and a poor relation of the buildings with the ground level.
      The new project will replace the existing buildings while adding extra apartments and programs to the site. In addition, the problematic sides of modernism will be confronted. To do so, we propose three main strategies:

      1.  Constructing a layered and varied public space;

             A central square usable and accessible to a wider audience, surrounded by public programs, workplaces, and commercial spaces.

             A series of specific landscape elements instead of the existing, generic greenery

             A new high-rise plan that opens up to the surroundings.

      2.  A quality of living that takes into account the limitations of social housing budgets and regulations, but uses the winter garden as a tool to create extra spatial quality and surface.

      3. A plan that allows the whole project to be built in only one phase in order to limit the inconvenience for the residents and surroundings.

      The existing social housing estate, called “New City”, has all the qualities of a typical modernist project: large, green open spaces around high-rise buildings containing apartments with great views, lots of daylight, and rather big …

    • fit A2 (2)
    • P01_1-1000
    • 242_concept schema_6B_omgeving TEST
    • 242_Ostend_social_housing_view_from_quarter
    • 242_Ostend_social_housing_interior
    • 242_Ostend_Social_housing_duplex
    • 242_Ostend_social_housing_gallery
    • 242_Ostend_social_housing
    • 2018242 Ostend_Social Housing Quarter

      Competition,

      CityOstend

      ProgramSocial Housing

      Year2018

      ProcedureCompetition

      ClientDe Oostendse Haard and De Gelukkige Haard

      Total floor area52 000 m²

      ArchitectsXDGA

      LandscapeMichel Desvigne Paysagiste

      Structural engineerBollinger + Grohmann

      Mechanical engineerStudiebureau Boydens

      Surface site55 000 m²