• ©XDGA - Matthias Van Rossen
    • City Dox

      The project superposes a programme of productive activities and housing; in between, on the first floor, an intermediate layer of parking acts as a “buffer zone” between the two.

      Not only does this respond to a high groundwater table, yet it protects residents from possible nuisances caused by the productive activities on the ground floor and provides both functions with a potential flexible space for future expansion.

      The project furthermore sets out a set of urban principles aimed at creating coherence between the three plots present on the site on the “macro” scale, while preserving their diversity on the “micro” scale. The respect of the building envelopes and the position of the volumes on the plinth ensures, in fact, harmony between the three towers facing the canal, while the individual expression of the facades allows for readability of each element.

      This very principle is ultimately applied to neighbouring plots as well.

      The project superposes a programme of productive activities and housing; in between, on the first floor, an intermediate layer of parking acts as a “buffer zone” between the two. Not only does this respond to …

    • ©XDGA
    • ©XDGA
    • ©XDGA
    • ©XDGA
    • ©XDGA
    • ©XDGA
    • ©XDGA - Matthias Van Rossen
    • ©XDGA
    • ©XDGA
    • ©XDGA
    • ©XDGA
    • ©XDGA
    • 2019-260 City Dox

      competition, 1st prize, ongoing

      CityBrussels

      ProgramMixed use

      Year2019-

      Procedurecompetition, 1st prize

      Statusongoing

      ClientAtenor

      Total floor area25.000

      Structural engineerCSD

      Mechanical engineerCSD (mechanics) - D2S (acoustics)