• EPFL Learning Center

    EPFL Learning Center
    • © XDGA
    • EPFL Learning Center

      In order to enrich and intensify the urban figure of the EPFL university campus as well as to install a visual relation with the splendid surroundings, the best location for the Learning Centre is at the very core of the existing campus; on the Esplanade and directly grafted on the main circulation axes at various levels of the existing campus buildings. By doing so we can transform the original competition site (which we enlarge to its maximum size) into a continuous park, with a number of cutouts for parking, gardens and future building programs. In this sense it forms a counterpart to the existing campus in which the open space is limited to a series of leftover fragments between buildings. At the center of the campus, the Allée de Savoye is reshaped into a big void; a green mall. At the south side the Allée dives under the Route du Lac to establish a link with the future student housing area. On the north side it leads to the Esplanade, with the new Learning Center on top. Underneath the reshaped Esplanade a new cafeteria, the student organization offices, a shop and a bicycle storage are housed with a view onto the Allée de Savoye. Furthermore it contains a parking garage, a loading bay and technical space. The vertical circulation is organized through a combination of a vertical shaft with elevators and double helix escape stairs, and an inclined void throughout the building with a cascade of stairs and escalators. This outside space can be covered by a glass roof in winter.

      In order to enrich and intensify the urban figure of the EPFL university campus as well as to install a visual relation with the splendid surroundings, the best location for the Learning Centre is at …

    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • 2004059 EPFL Learning Center

      competition,

      CityLausanne

      Programlaboratory for learning, a library and an international cultural hub for EPFL, open to both students and the public

      Year2004

      Procedurecompetition

      ClientConfédération Suisse represented by the Council of Polytechnic Schools, Ecole Polytechnique Fédéral de Lausanne (EPFL)

      Total floor area20.000 m²

      Structural engineerOve Arup & Partners

      Mechanical engineerOve Arup & Partners

      PhotographsXDGA