• European Patent Office

    European Patent Office (EPO)
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • European Patent Office

      XDGA’s winning proposal for the new headquarters building of the European Patent Office (EPO) seeks to radically reinterpret both the internal dynamics of the institution’s existing collection of facilities and also its relationship with its surroundings. The resulting form is a hybrid of a series of seemingly individual towers united along one edge by an elementary spine of offices. Between the towers, deep cuts are made into the spine producing monumental gateways framing views and giving access to a new distribution plaza for the facility. The result offers strikingly contrasting images of the building from its two primary sides. Towards the plaza, a single huge surface with large gates of varying heights and on the street side a more playful composition of towers with unique facades.

      XDGA’s winning proposal for the new headquarters building of the European Patent Office (EPO) seeks to radically reinterpret both the internal dynamics of the institution’s existing collection of facilities and also its relationship with its …

    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • 2004-2005055 European Patent Office

      Competition / 1st prize, discontinued

      CityThe Hague

      Programoffices, public facilities and convention centre

      Year2004-2005

      ProcedureCompetition / 1st prize

      Statusdiscontinued

      ClientEuropean Patent Office (EPO)

      Total floor area71.000 m²

      Budget105.000.000 €

      LandscapeMichel Desvigne Paysagiste

      Structural engineerOve Arup & Partners

      Mechanical engineerOve Arup & Partners

      PhotographsFrans Parthesius