• Faculty of Economics

    Faculty of Economics
    • © XDGA-SBA, photo Hans Werlemann
    • Faculty of Economics

      The campus path that crosses the building, the topography, the nearby existing economics building, and the new program together generate the form of the building. The path leads down from the street towards the roof of the existing building. On one side are organized all the vertical circulation shafts of the new building, on the other side a double height foyer is accessed from the path. The auditorium is situated above it and accessed through a main stair. Behind is a meeting room of the faculty. On the top level a library is organized around a patio, combined with offices. The front and back facade are in glass and cantilever outwards; two lateral facades are in concrete, one of them being a screen made out of 20m high concrete fins.

      MIES VAN DE ROHE AWARD 2007, nomination

      The campus path that crosses the building, the topography, the nearby existing economics building, and the new program together generate the form of the building. The path leads down from the street towards the roof …

    • © XDGA-SBA
    • © XDGA-SBA
    • © XDGA-SBA
    • © XDGA-SBA, photo Hans Werlemann
    • © XDGA-SBA, photo Hans Werlemann
    • © XDGA-SBA, photo Hans Werlemann
    • © XDGA-SBA, photo Hans Werlemann
    • © XDGA-SBA, photo Hans Werlemann
    • © XDGA-SBA, photo Hans Werlemann
    • © XDGA-SBA, photo Hans Werlemann
    • 2001-2006018 Faculty of Economics

      commission, built

      CityGhent

      Programhall, auditorium, library, offices

      Year2001-2006

      Procedurecommission

      Statusbuilt

      ClientGhent University

      Total floor area7.241 m²

      Budget7.822.821 €

      ArchitectsXaveer De Geyter Architects, Stéphane Beel Architects

      LandscapeMichel Desvigne Paysagiste

      Structural engineerSWK Arcadis

      Mechanical engineerIngenium

      PhotographsHans Werlemann