• IOC

    176_IOC
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • IOC

      CONCEPT

      The ‘enfilade’ strategy has certainly reached its limits and is no longer suitable for the actual demand. It will not be able to cope with a premise of 10.000 m² above ground level. Nor does it allow the configuration of a fully interactive work environment. In order not to compete against the castle, XDGA proposes to literally provide a large work-field on ground level, situated at the central part of the site, with the castle positioned inside. All activities are gathered in a large open space, all the supporting facilities are organized under this surface.

      ONE BUILDING

      The building that contains this surface, is conceived as a transparent, prismatic volume, an intermediate structure in between the castle and the surrounding nature. It has a constant perimeter height of 13 meters, allowing a free view from the castle towards the park and vice versa. The castle, in its glorious new role, defines the inside space together with a patio, similar in size.

      ONE ROOF

      As immaterial as the outside skin is intended to be, as tectonic is the roof that slopes down from this horizontal perimeter to the patio and upwards to the castle. The sloping planes along the facades reflect the park or the work spaces inside, thus blurring the boundary between inside and outside. The planes in the middle bring in filtered daylight, the one on top of the castle is fully transparent. The roof symbolizes and visualizes such values as unity and collaboration.

      CONCEPT The ‘enfilade’ strategy has certainly reached its limits and is no longer suitable for the actual demand. It will not be able to cope with a premise of 10.000 m² above ground level. Nor …

    • PLAN-00
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • 2014176 IOC

      competition, finalist

      CityLausanne

      Year2014

      Procedurecompetition

      Statusfinalist

      ClientInternational Olympic Committee (IOC)

      Total floor area13.024 m²

      Budget86.651.276 CHF (71.152.135 €)

      Structural engineerWerner Sobek Engineering

      Mechanical engineerWerner Sobek Engineering

      PhotographsFrans Parthesius

      Surface site19.687 m²