• Kitchen Tower

    Kitchen Tower
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • Kitchen Tower

      The commission for the Hotel school campus in Anderlecht features masterplanning, renovation and addition. The existing components of the campus were to be upgraded and renovated to provide a boarding school, offices, teaching facilities and study areas. Furthermore, a new tower building composed almost entirely of fully functioning kitchen classrooms was inserted within the campus serving both as an internal orientation point and as a landmark towards the nearby main ring road of Brussels which skirts one edge of the campus. The organization of the tower itself is largely driven by the efficient delivery and extraction of air to the heavily mechanized kitchen classrooms. Along three sides of these 12 stacked square floors of kitchens, a series of vertical service cores provide not only technical support to the kitchens in the form of lifts, ductwork, toilets and escape stairs but also structural support allowing all floors to be entirely flexible, free from structure and enjoying all round panoramic views of the city. Externally, a slender glass façade minimally wraps the floor plates while the various vertical cores lend each façade a unique yet consistent character.

      BIGMAT AWARD 2013, International Architecture Award, Grand Prize
      BELGIAN PRIZE FOR ARCHITECTURE 2013, nomination category ‘not-residential public’

      The commission for the Hotel school campus in Anderlecht features masterplanning, renovation and addition. The existing components of the campus were to be upgraded and renovated to provide a boarding school, offices, teaching facilities and …

    • © XDGA, photo Strabag+XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA
    • © XDGA
    • 2003-2011042 Kitchen Tower

      competition, built

      CityBrussels

      Programentrance pavillion, sportshall, kitchen tower, student housing, parking and renovation existing buildings

      Year2003-2011

      Procedurecompetition

      Statusbuilt

      ClientVlaamse Gemeenschapscommissie

      Total floor area3.293 m²

      Budget8.735.000 €

      ArchitectsXDGA, with Barbara Van Der Wee (renovation existing buildings)

      Structural engineerNey & Partners

      Mechanical engineerStudiebureau Boydens

      PhotographsFrans Parthesius