• ©XDGA-Matthias Van Rossen
    • Lot 0 Lens

      The volumetry of the building proposed by XDGA is the result of a direct reaction to the surrounding context. Its layout and shapes fit into the existing alignments and masses. The building is divided into three distinct volumes characterized by different heights and set back from each other.

      The first volume to the south-east of the plot lines up with the neighbouring building, a former medical office at Lens station, and thus begins the movement towards the adjacent volumes. Gradually, the facades advance towards rue Jean Létienne to reach the level of the last volume, on the north-west side, and find alignment with the neighbouring building. If on the one hand this subtle play of cusps places the building in its context and ensures continuity between the lots, it simultaneously manages to break the linearity present on rue Jean Létienne. Finally, each volume represents an address for the services proposed on the ground floor.

       

      On a programmatic level, the project proposes a horizontal division into 4 layers. The basement is intended for parking – it can accommodate 52 cars, bicycle parking and technical rooms. The ground floor houses the reception halls of the training centre, offices, the shop for the transport company as well as a café / restaurant. The upper floors accommodate the premises of the training centre and offices.

       

      By virtue of its programming and location, the base enables the surrounding public spaces to be activated. A pedestrian path takes place under the building, thus connecting rue Jean Létienne and the bus station. The latter is a real urban breakthrough. With a width of 15 meters and a significant height, it becomes a protected public space, while serving two of the entrances to the building. Finally, a covered gallery on the bus station side allows public transport users to find shelter while waiting for their bus.

       

      The project’s stepped volumetry and the integration of techniques into the building envelope free up large sunny outdoor areas, linked to the platforms. Thus, the occupants of the building will be able to enjoy the views of these hanging gardens.

      The volumetry of the building proposed by XDGA is the result of a direct reaction to the surrounding context. Its layout and shapes fit into the existing alignments and masses. The building is divided into …

    • ©XDGA-Matthias Van Rossen
    • ©XDGA-Matthias Van Rossen
    • 2019-257 Lot 0 Lens

      Competition, Ongoing

      CityLens

      ProgramEducation centre, offices and commercial space

      Year2019-

      ProcedureCompetition

      StatusOngoing

      ClientTereneo

      Total floor area8072

      Structural engineerIngébois, Descamps Ingénierie

      Mechanical engineerEconrjbat