• New Port House

    New Port House
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • New Port House

      With this project the new Port House gets the best possible location: on the edge of the city, with a view on the harbour, on the river and on the city. The former fire station not only becomes a dense work space, but also the new face of the Port House and the place where the relation between port and city is mediated.

      The immediate surroundings will modify dramatically in the near future. After the demolition of the silos, the fire station is again situated in the axis of the dock. A project for an imposing new bridge ‘Lange Wapper’ is planned. Therefore an adjustment to these new proportions arises.

      As a typical city block – that separates private and public – the existing building seems lost in the context of a port. Nevertheless the building takes its strong identity from this ‘displacement’. For us, any project for a horizontal extension will weaken the strong basic form.

      We propose an extension that towers high above the new bridge. The new element has an identical footprint to the existing building. Doing so, the distorted proportions are rectified and the new Port House thus becomes a new composition consisting of the heavy rhythmical fire station, a vertical and transparent iron core, and an abstract floating volume, with the horizontal bridge as a background. In this way, the ensemble will play its own role in the skyline of the port.

      With this project the new Port House gets the best possible location: on the edge of the city, with a view on the harbour, on the river and on the city. The former fire station …

    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • 2008111 New Port House

      competition,

      CityAntwerp

      Programrenovation of an existing monumental building and extension with offices

      Year2008

      Procedurecompetition

      ClientAntwerp Municipal Port Authority

      Total floor area7.432 m² (existent building), 8.364 m² (new building), 5.960 m² (parking)

      Budget9.840.000 € (existent building), 19.800.000 € (new building), 3.400.000 € (parking)

      ArchitectsXDGA, with Barbara Van Der Wee (renovation existing building)

      LandscapeMichel Desvigne Paysagiste

      Structural engineerVK Engineering

      Mechanical engineerStudiebureau Boydens

      PhotographsFrans Parthesius