• Nørreport station

    Nørreport station
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • Nørreport station

      The two strong and big-scale gestures of the hall, spanning all the existing elements in the street, and the bicycle parking, liberating the street surface, allow for diversity, multitude and transparency on a lower scale. A third feature that binds the space together is a single pavement material for the entire peninsula, including a continuation towards the inner city and inside the bicycle parking: a circular pavement stone with a triflex finish, which is a thick and durable white paint with light reflecting glass pearls inserted. It slightly lightens up the entire peninsula at night.

      Two new pavilions that contain ticketing, public toilets, a convenience store and an area for staff on the first floor, are situated at both edges of the main hall. Their roofs have photovoltaic panels that

      provide electricity for the lighting of the area. In between the ventilation shafts a linear series of circular benches provide waiting areas for the buses.

      The ventilation pipes are painted in a coherent range from shiny black to white. The existing stairs are marked with new information panels. Four sales stalls are situated along æggetorvet. The overall lighting system is provided by the network of wire hung lamps, covering the whole area, including the hall. The glass pearls on the surface of the street unify the area. Specific lighting fixtures, such as the pavilions and stalls themselves, and indirect lighting under the benches, complete the system. All elements together form a slightly chaotic, but very open battery of street furniture allowing for an intense use and crossing of the area.

      The two strong and big-scale gestures of the hall, spanning all the existing elements in the street, and the bicycle parking, liberating the street surface, allow for diversity, multitude and transparency on a lower scale. …

    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • 2009122 Nørreport station

      competition,

      CityCopenhagen

      Programpublic square, roof and pavilions for the underground train and subway station and a new bicycle parking

      Year2009

      Procedurecompetition

      ClientCity of Copenhagen, Rail Net Denmark and DSB

      Total floor area15.711 m² (square: 11.660m², gateway: 1.282 m², kiosks: 400 m², underground bicycle parking: 2.369 m²)

      Budget160.000.000 DK excl. VAT (21.465.000 €)

      Structural engineerNey & Partners

      Mechanical engineerStudiebureau Boydens

      PhotographsFrans Parthesius