• Oxymétal

    Oxymétal Housing
    • © XDGA
    • Oxymétal

      A high density housing program, providing 410 apartments, some local commercial activities and a vast parking facility is to be installed in a low density part of the city. The site is located on the dividing line between the homogeneous urban fabric of the inner city and the loose conurbation of the periphery. Today the railway tracks cut the area from the centre, but in a nearby future part of them will be transformed into a new part of the city. The immediate surroundings are a compilation of workshops, individual housing, and collective housing buildings standing loose from the street. A series of repetitive semi-public gardens make the only coherence. Through its layout the project establishes new physical and visual continuities with the existing open space and with the new developments on the railway area. The new buildings are positioned along two adjacent streets, standing on a half sunken parking garage and leaving a maximum size garden at the center of the parcel. One long block is placed along Jouhaux Street. Six gates give access to the different entrance halls. The central opening is high and monumental, creating a passage from the street where a new tram stop will be installed, towards the new garden. The smaller blocks are placed on pilotis and parallel to the main block along Vernet Street, allowing large views, and creating links towards the future developments of the station environment. One more irregular volume is at the other side of the garden. The parking facilities are located in a half sunken parking garage that connects the different buildings, and partly in open air at the border of the garden. The volumes are a composition of tree superposed elements: a pedestal volume of two layers cut up by the gates, a main volume of six layers and roof pavilions of one layer. The lower volumes have glass brick balconies. The main volume has a large scale aluminum louver system with an alternating pattern on the street side and a continuous horizontal pattern on the garden side. The roof pavilions are clad in glass mosaic tiles. Mirroring stainless steel cladding for the columns, colorless glass mosaic for the walls and translucent polycarbonate as a ceiling frame the views on entrance level.

      A high density housing program, providing 410 apartments, some local commercial activities and a vast parking facility is to be installed in a low density part of the city. The site is located on the …

    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • 2003-2009050 Oxymétal

      commission, built

      CityBordeaux

      Programhousing with 410 apartments

      Year2003-2009

      Procedurecommission

      Statusbuilt

      ClientKaufman & Broad, SCI Richelieu

      Total floor area53.285 m²

      Budget24.400.000 €

      Structural engineerBETEC

      Mechanical engineerHolisud

      PhotographsXDGA