• Faculty of Economics

    Pôle européen de gestion et d'économie (PEGE)
    • © XDGA
    • Faculty of Economics

      There appears to be one constant about academic buildings; they require extensions, often at the cost of their own initial qualities. The existing Management School building in Strasbourg, France, is no exception. The competition asked for a freestanding volume on top of the existing parking, filling completely the only outdoor space of the plot.
      Instead of adding, XDGA’s proposal removes unnecessary elements; making room for new programs inside the existing volume. Two new buildings are built within the existing one; a new library replaces an underused parking level and the demolition of existing floor slabs creates a triple high entrance lobby.
      The new library is a continuous horizontal space. Its uniform structure allows flexibility of use over time. The library’s roof is the courtyard that the university has lacked. It is directly accessible from the existing building and populated with lightweight structures such as an outdoor amphitheater and a glass pavilion for the school’s restaurant that will enhance the campus life.

      There appears to be one constant about academic buildings; they require extensions, often at the cost of their own initial qualities. The existing Management School building in Strasbourg, France, is no exception. The competition asked …

    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • pege_chantier_avril_17
    • 2013-2016170 Faculty of Economics

      Competition / 1st prize, under construction

      CityStrasbourg

      Programlibrary, offices, administration

      Year2013-2016

      ProcedureCompetition / 1st prize

      Statusunder construction

      ClientRégion Alsace

      Total floor area3.280 m² (extension) + 3.875 m² (rehabilitation)

      Budget12.400.000 €

      Structural engineerBollinger + Grohmann

      Mechanical engineerAlto Ingénierie

      EconomyCholley