• Police and Justice Center (PJC)

    Police and Justice Center (PJC)
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • Police and Justice Center (PJC)

      How to implant a big and monotonous program like the Police-and Justice Centre into a super city block right in the center Zürich? The starting point for our design was the acceptance of the monotony its program. We proposed a pattern of parallel stripes that is molded into a continuous volume. The stripes are bended according to the peculiar shape of the given site and obstacles that are around it. The building can be realized in three construction phases each with their own program. Between the stripes intriguing spaces are generated.

      The building functions on two scales. The bended building strips and internal street like spaces relate to the scale of the surroundings and integrate the super-block into the direct context. Sometimes they open the volume to its surrounding sometimes they close it thus creating variable views into, through and out of the building. The spaces in between the stripes serve as gardens, atriums or internal streets. The facades of the office parts are transparent; the prison part is closed by a stone facade with mirror glass windows giving light to the cells. Cross connecting bridges on all the levels provide a flexible organization of the program.

      The ground floor stands in harsh contrast to the stripes of the upper floors. This level works on the scale of a super-city-block. As a one level extrusion of the site’s shape it is organized in several programmatic fields: commerce, museum, laboratories, IT center, entrance hall, restaurant, auditorium, educational center, etc. They formulate a visually open and large scale base to mediate between the office and prison program on the upper levels and the logistical levels underground.

      In the inflexion of the volume the main entrance is situated. It connects the preliminary square with the entrance hall of the Police and Justice Centre.

      How to implant a big and monotonous program like the Police-and Justice Centre into a super city block right in the center Zürich? The starting point for our design was the acceptance of the monotony …

    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • 2005065 Police and Justice Center (PJC)

      competition,

      CityZurich

      Programpolice and justice center including a prison, offices and public functions

      Year 2005

      Procedurecompetition

      ClientBaudirektion Kanton Zürich

      Total floor area112.060 m²

      Budget243.000.000 €

      LandscapeMichel Desvigne Paysagiste

      Structural engineerNey & Partners

      Mechanical engineerErnst Basler + Partner

      PhotographsFrans Parthesius