• Sint-Lucas

    Sint-Lucas School of Fine Arts
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • Sint-Lucas

      In its initial form, the project for the Hogeschool St Lucas in Gent consisted of an overall masterplan for the campus, the renovation of several existing buildings and their associated outdoor spaces and the design of two new buildings. Ultimately only the new atelier building and the renovations were realized. The architectural concept of the atelier building is that of a series of stacked horizontal, double height boxes. The boxes are alternatingly rotated to align and compliment the urban context. As the boxes shift, natural light falls into the boxes from above, providing daylight for the studio workspace inside. From the street, the exposed concrete boxes span monumentally between the two adjacent existing buildings.

      In its initial form, the project for the Hogeschool St Lucas in Gent consisted of an overall masterplan for the campus, the renovation of several existing buildings and their associated outdoor spaces and the design …

    • © XDGA
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • 2002-2013041 Sint-Lucas

      competition, built

      CityGhent

      Programmaster plan campus, art studios, library, cafeteria, renovation existing buildings

      Year2002-2013

      Procedurecompetition

      Statusbuilt

      ClientSint-Lucas Hogeschool voor Wetenschap en Kunst

      Total floor area7.000 m² (studio building: 1.550 m²)

      Budget7.200.000 € (studio building: 1.900.000 €)

      Structural engineerNey & Partners

      Mechanical engineerStudiebureau Boydens

      PhotographsFrans Parthesius