• Swiss-Re Headquarters

    Swiss-Re Headquarters
    • © XDGA
    • Swiss-Re Headquarters

      The prominent lakeside condition for the Swiss Re headquarters forms an exceptional context for generating a daring architectural concept. But even more intriguing to us are the somewhat hidden qualities of the existing situation. The first is that the central building is linked to all the neighboring premises of the company through underground and above ground connections, and that the new building will function as a centripetal platform between these different entities. The second is that after the former building will be demolished; there will be a huge underground space available that for once will not be completely used for car parking.

      Our proposal is to confiscate this space and install a sunken sculpture garden, in which a freestanding, compact and cubic new building is positioned. The entire site is transformed into a below grade, dug out space. It is a space that is shared with the city: the garden is fully visible from the surrounding streets. Through this space the Swiss Re art collection may become a main communication and representation device towards the outside world. The cube stands floating in it and the various underground tunnels are transformed into viaducts hanging in the garden. The trajectories in between the different buildings are transformed into spatial scenery. The proposal’s compactness offers the buildings behind a view onto the lake.

      The prominent lakeside condition for the Swiss Re headquarters forms an exceptional context for generating a daring architectural concept. But even more intriguing to us are the somewhat hidden qualities of the existing situation. The …

    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • © XDGA, photo Frans Parthesius
    • 2008117 Swiss-Re Headquarters

      competition,

      CityZurich

      Programheadquarters of Swiss Reinsurance, offices

      Year2008

      Procedurecompetition

      ClientSwiss-Re

      Total floor area20.000 m²

      PhotographsFrans Parthesius